De emigratie generatie (1)

De emigratie generatie (1)



”50 jaar gastarbeiders Utrecht” werkt samen met het project “de emigratie generatie”.

In drie bijeenkomsten ontmoeten kinderen van groep 7 of 8 van de basisschool oudere migranten.

In de eerste bijeenkomst bereiden zij een interview voor met een eerste generatie migrant. Aandacht wordt besteed aan vooroordelen, verschillen tussen generaties en hoe migratie het levensverhaal van de oudere die ze gaan ontmoeten gekleurd kan hebben. In groepjes worden open vragen bedacht, de verschillende taken verdeeld en een uitnodigingsbrief verstuurd.

In de tweede bijeenkomst worden de ouderen op school ontvangen en ontstaan er vaak boeiende gesprekken tussen de kinderen en de ouderen, vooral als er ook oude foto’s of voorwerpen uit het eigen land zijn meegenomen. De kinderen verwerken het gesprek in een verhaal of gedicht of een mooie tekening.

In de derde bijeenkomst worden de ouderen, maar ook de ouders van de kinderen weer uitgenodigd op school. In een gezellige bijeenkomst worden de verhalen en gedichten door de kinderen gepresenteerd en aan hun gast aangeboden.

Onze website “50 jaar gastarbeiders Utrecht” helpt de kinderen bij de voorbereiding en door de ontmoetingen op school horen wij weer nieuwe verhalen van migranten die een plaats op de website verdienen. Zo werkt de samenwerking aan twee kanten.

De kinderen van de Weekendschool in Overvecht hebben in februari 2018 gesproken met MBarak Oujajou.

Hij doet mee aan dit project omdat hij graag aan de kinderen wil laten zien, dat je zelf aan de slag moet als je wat wil bereiken. Je krijgt te maken met tegenslagen in het leven, maar zoek dan naar nieuwe kansen om een beter leven te krijgen.

MBarak verloor al vroeg zijn ouders door de grote aardbeving in Agadir en kwam hij terecht in een Ziekenhuis in Rabat. Een Duitse vrouwelijke arts adopteerde hem en nam hem mee naar Algerije.

Daar heeft hij veel geleerd van de Franse baas van een kleine drukkerij waar hij kon werken. Daardoor kon hij later in Nederland goed werk vinden bij een drukkerij. Zo leerde hij dat ook na pech er altijd weer mensen zijn die je willen helpen en dat je die kansen moet pakken.

De kinderen waren onder indruk van zijn verhaal en Dounia heeft onderstaand gedicht voor hem gemaakt en voorgedragen. Een bijzondere ontmoeting tussen verschillende generaties.






Klik op de foto voor een vergroting


 

Scholen kunnen zich nog inschrijven voor dit project.

Meer informatie kunt u vinden op de website   www.emigratiegeneratie.nl
of mail of bel Saskia Derks: saskia@vanvroegervoorlater.nl en 0643045043




 

Saskia Derks van project “de emigratie generatie” vraagt een reactie van de geïnterviewde ouderen op de gedichten die de kinderen van de Weekendschool voor hen gemaakt hebben.