Wijken

 

Lombok

Lombok was een van de eerste wijken, waar veel buitenlandse gezinnen kwamen wonen. Het was een oude wijk, waar veel huizen te koop stonden, omdat de Nederlandse bewoners wegtrokken naar wijken met betere huizen. In snel tempo veranderde de wijk en dit gaf de nodige spanningen. Nu is het een populaire levendige wijk. Lees meer

 

Kanaleneiland

Ook Kanaleneiland is zo’n naoorlogse wijk die een aantal transformaties doormaakte. Oorspronkelijk bedoeld om het woningtekort in Utrecht te verminderen, maar wegens gebrek aan interesse bij de autochtone arbeiders, wonen er vooral allochtone arbeiders in de wijk. Tachtig  procent van de bewoners van Kanaleneiland is nu van allochtone afkomst, met de Marokkanen ruim in de meerderheid. Lees meer

 

Overvecht

 

Tot 1960 was Overvecht nog weiland ten noorden van Utrecht. In 1961 klonk het officiële startschot voor de bouw van de wijk. In 1970 zijn Overvecht-Noord en Overvecht-Zuid grotendeels afgebouwd. Er werden voornamelijk flats gebouwd en relatief weinig eengezinswoningen, grotendeels eigendom van een woningcorporatie. In de beginjaren was Overvecht een nieuwbouwwijk met voornamelijk autochtone inwoners, eind twintigste eeuw veranderde het in een multiculturele stadswijk.
Lees meer

 

Pijlsweerd

 

Pijlsweerd was een van de wijken waar de migranten uit de zestiger en zeventiger jaren terecht kwamen. Van oudsher was Pijlsweerd een hovenierswijk met aan de rand herenhuizen (Weerdsingel/Bemuurde Weerd) en een groot aantal kleine eengezinswoningen. In de loop van de 20e eeuw is er een aantal renovatieplannen uitgevoerd, waardoor er ook een aantal flats aan de Oudenoord zijn gebouwd.
Lees meer

 

Wittevrouwen

 

In Wittevrouwen en de aangrenzende Zeeheldenbuurt waren verschillende pensions gevestigd waar gastarbeiders woonden. Door de gezinshereniging gingen er ook steeds meer buitenlandse gezinnen er huizen kopen en werd het steeds meer een multi-culturele wijk. Toch is daar nu steeds minder van te merken. In de wijkkrant wordt de geschiedenis van de gastarbeiders in de wijk beschreven.


Klik op de foto om het artikel te lezen

 

 

van Diemenstraat


Portiekflats in Kanaleneiland