Sport

In de begintijd waren gastarbeiders vaak op zoek naar vrijetijdsbesteding. Sport was en is onder migranten populair. Niet alleen als ontspanning en tijdverdrijf, maar ook als deel van inburgering. Sommige bedrijven die buitenlandse arbeiders in dienst hadden, zorgden zelf voor sportvoorzieningen. In andere gevallen zorgden stichtingen ervoor dat er recreatieve mogelijkheden kwamen, in de vorm van sport. Sommige nationaliteiten speelden in het begin ook als ‘gastelftal’ bij bestaande Nederlandse verenigingen.

Omdat voetbal zo populair was, richtten veel buitenlandse groepen hun eigen club op. Er werd zelfs vanuit het Nederlands Centrum Buitenlanders een landelijke competitie opgezet, speciaal voor buitenlandse teams in Nederland. Later speelden de buitenlandse clubs ook in de KNVB-competitie. Voetbal was veruit de meest populaire sport onder de gastarbeiders in Nederland. Marokkanen, Turken, Grieken, Spanjaarden, Joegoslaven en Italianen, allemaal hadden ze een eigen elftal. Soms waren voetbalverenigingen ook gemengd, zo speelden bij het Utrechtse ’Apollon’ naast Grieken, ook Turken, Spanjaarden en bijvoorbeeld Irakezen.
Jongens, die goed konden voetballen speelden som zowel in een Nederlands club op zaterdag als bij een buitenlands elftal op zondag.
Worstelen en kickboksen waren ook populair, vooral bij jongeren. Zo werd Hassan Ziani in 1991 op 22-jarige leeftijd de eerste Utrechtse kickbokser met een Europese titel. De in Marokko geboren Tofik Elfalah heeft niet onverdienstelijk carrière gemaakt in het worstelen.

Lees het volledige artikel over 'buitenlanders en sport'

 

Voetbal
Azzurri
Apollon, Hellas
Atlas, Nadini, Nahda
Dana Mladosti, 29 novembar
Casa España, Deportivo el Brillante, Klein Real Madrid
Ardahanspor, Türk Gücü, Turk Holland Sport, Yasamspor
Bekende spelers:
Ibrahim Afellay, Ismaël Aissati en Chusi Reglero

 De heer Bali, Marokkaanse gastarbeider,  is een  enthousiaste wielrenner.


 

Lees meer

Eerste buitenlandse cursus voltooid
Multi-cultiderby Hoograven Ardahanspor

De voetbalcarrière van Takis Boufidis en Mesut Cavusoglu