Nieuws

 

Het project De emigratie generatie wint de tolerantieprijs 2019 van de stad Utrecht !!!

Uit handen van wethouder Linda Voortman ontving Saskia het Anne Frank beeldje en de cheque, omdat ons project de winnaar is geworden van de 3 genomineerde projecten van dit jaar.
Een leuke opsteker voor alle medewerkers en vrijwilligers die bij dit project betrokken zijn.


 

”50 jaar gastarbeiders Utrecht” werkt sinds september 2017 samen met het project “de emigratie generatie”. In drie bijeenkomsten ontmoeten kinderen van groep 7 of 8 van de basisschool oudere migranten om hun levensverhalen te horen en vast te leggen.

 

Onze website “50 jaar gastarbeiders Utrecht” helpt de kinderen bij de voorbereiding en door de ontmoetingen op school horen wij weer nieuwe verhalen van migranten die een plaats op de website verdienen. Zo werkt de samenwerking aan twee kanten.

Wilt u meer weten over dit project klik dan hier

Kunstwerk gastarbeiders in Majellapark

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten dat er in Utrecht een kunstwerk komt als eerbetoon aan de gastarbeiders. Duizenden gastarbeiders hebben door de jaren heen een belangrijke bijdrage geleverd aan Utrecht. Om hier aandacht aan te geven en hen te bedanken komt er een kunstwerk. Een klankbordgroep met gastarbeiders en hun (klein)kinderen heeft meegedacht over dit kunstwerk, de locaties en kunstenaar. Het kunstwerk van de gastarbeiders bestaat straks uit twee delen. Het grotere kunstwerk komt in het Majellapark. Op de Mariaplaats/ Marga Klompébrug komt een kleiner werk als een startpunt van een route over de geschiedenis van de gastarbeiders in de stad. Kunstenaar Aimée Zito Lema mag beide kunstwerken gaan maken.

Waarom een kunstwerk voor de gastarbeiders?

Gastarbeiders kwamen tussen 1960 en 1970 op verzoek van de overheid naar Nederland. Mensen kwamen vanuit Turkije, Marokko, Italië, Spanje, Griekenland en (voormalig) Joegoslavië om hier te komen werken. Ook in Utrecht werkten gastarbeiders in de Utrechtse industrie. Zij droegen bij aan de opbouw en de economische en culturele groei en bloei van Utrecht na de Tweede Wereldoorlog. Niet iedereen bleef in Utrecht. Maar veel van hen bouwden wel hun leven op in de stad. In 2020 was het precies 50 jaar geleden dat het laatste contract getekend werd. De Turkse Ondernemers Vereniging (TOV) nam daarom het initiatief voor een kunstwerk als eerbetoon aan de gastarbeiders. Veel van deze arbeiders zijn inmiddels Utrechters en hebben hier kinderen en kleinkinderen gekregen. Lang niet altijd zijn de verhalen van de eerste generatie bekend in de families, of als onderdeel van onze stadsgeschiedenis. Ze willen hun verhalen delen met u en andere inwoners in de stad. Daarom kunt u straks een wandelroute volgen en wordt u meegenomen in de bijzondere herinneringen die ze hebben.

Waarom zijn de twee locaties gekozen?

Beide locaties zijn belangrijk voor de gastarbeiders, hun kinderen, kleinkinderen en voor de Utrechtse geschiedenis.

Het grotere kunstwerk komt in het Majellapark te staan. Veel mensen woonden en werkten in Lombok, onder andere bij de machinefabriek Jaffa. Het park biedt ook rust en ruimte om verhalen te delen en over het verleden na te denken. Het kunstwerk in het Majellapark bestaat uit drie staande stalen panelen met afbeeldingen en teksten die symbool staan voor het verleden en het heden van de gastarbeiders. Het staal is een verwijzing naar de vele arbeiders die in de staalindustrie werkten, bijvoorbeeld voor Demka en Werkspoor in Zuilen.

De plek Mariaplaats , voorbij de Marga Klompébrug is gekozen omdat je hier langs komt als je vanaf Utrecht Centraal Station naar de Mariaplaats loopt. Deze route was voor veel gastarbeiders de eerste kennismaking met Nederland. Zij kwamen per trein in Utrecht aan en liepen via deze route naar de vele pensions aan de Oudegracht waar zij een kamer huurden. Net na de Marga Klompébrug brengt Aimée Zito Lema een kleiner kunstwerk aan op de stenen zitrand rond de eerste boom op de Mariaplaats. Vanaf de Mariaplaats voert straks een wandelroute door de stad langs een aantal locaties die een rol spelen in de geschiedenis van gastarbeiders in Utrecht. Deze route eindigt bij het kunstwerk in het Majellapark. Het is de bedoeling dat het kunstwerk in het voorjaar 2024 klaar is.

 

Kleurrijk en geworteld

Er was veel belangstelling voor de opening van de tentoonstelling Kleurijk en geworteld, gastarbeiders in Zuilen door de jaren heen.

Het Museum van Zuilen is gevestigd in de werkspoorfabriek in de Schaverijstraat 13 in Utrecht.

Oude collega's uit de metaalfabrieken Demka en Werkspoor haalden veel herinneringen op. De tentoonstelling is nog het hele jaar gratis te bezoeken. Zie de website:www.museumvanzuilen.nl

 

Culturele middag in Zuylenstede - Overvecht

Op 21 juli 2022 waren we te gast bij de culturele middag van woonzorgcentrum Zuylenstede in Overvecht.

Na de film werd er druk gediscussieerd over de voor en nadelen van de komst van de gastarbeiders.
Een ontwikkeling in Utrecht die de bezoekers zelf hadden meegemaakt.

 

"50 jaar arbeidsmigratie in Nederland" op het Stadsplateu

24 juni 2022 werd in het kader van 900 jaar Utrecht stadsrechten de tentoonstelling “50 jaar arbeidsmigratie in Nederland” geopend op het Stadsplateau voor het stadskantoor.

Bij de opening was natuurlijk ook aandacht voor de Utrechtse verhalen en herinneringen.

 

Culturele zondag in Kanaleneiland

Op 12 juni 2022 waren we aanwezig met een kleine stand bij de culturele zondag dit keer georganiseerd langs het Amsterdam Rijnkanaal in de wijk Kanaleneiland. Er was veel belangstelling van jong tot oud.

 

2020 - 2021

Door de covid-pandemie hebben wij in 2020 en 2021 geen groepsactiviteiten kunnen organiseren of bezoeken. Wel waren wij betrokken bij het initiatief om te komen tot een kunstwerk in de openbare ruimte in Utrecht als eerbetoon aan de gastarbeiders. Het blijkt een langdurend proces te zijn dat hopelijk in mei 2023 met een mooi kunstwerk afgesloten kan worden. Zie brief aan de gemeenteraad.

 

Viering 50 jaar Marokkaanse migratie in De Dreef in Overvecht.

Op 5 en 6 juli werd in Overvecht herdacht dat 50 jaar geleden Marokko en Nederland officieel de arbeidsmigratie regelden.

Hiervoor was de landelijke tentoonstelling 50 jaar migratie opgesteld in buurtcentrum De Dreef. In een aantal grote koffers werden verschillende thema 's met oude fotos en teksten belicht.

Attifa Zorg vertoonde voor het eerst de film "Manys" waarin oude Marokkaanse migranten terugblikken op hun komst naar Nederland en het leven dat ze hier geleid hebben.

Op 5 juli was de feestelijke première waarbij ook wethouder de heer Diepeveen aanwezig was.





Op 6 juli kon iedereen de tentoonstelling bezoeken, de film "Manys" en de film "Hier ben ik thuis" bekijken en kennis nemen van het werk van de emigratie generatie.

Daar was veel belangstelling voor.

 

Familie-attractiedagen Pinksterweekend 2019 in Leidsche Rijn.

Sportvereniging Nieuw Utrecht organiseerde voor de 7e keer de familie attractiedagen in het pinksterweekend 2019.




Veel belangstelling in het Amaliapark in Leidsche Rijn voor de attractiedagen waar volop gesprongen, geschommeld en lekker gegeten werd. In de grote tent was op uitnodiging van de Turkse ondernemersvereniging een deel van de tentoonstelling opgesteld, zodat jong en oud ook een duik in de eigen geschiedenis konden nemen. Als er bekenden op de foto’s ontdekt werden, zorgde Facebook voor het delen van die herinneringen.

Ook de Turkse consul bezocht de tentoonstelling en was blij verrast dat er al zoveel over de geschiedenis van de gastarbeiders in Utrecht verzameld was.


 

 

 

Halve Eeuw Marokkaanse Migratie

 

Ook in Utrecht zullen activiteiten georganiseerd worden in het kader van 50 jaar Marokkaanse migratie. klik hier om het persbericht te lezen

Lombok Anders

 

Ieder jaar is het een gezellige drukte in Lombok tijdens de 5 mei activiteiten georganiseerd door Lombok Anders. Dit jaar stond ook de dom van onze tentoonstelling op de markt en trok veel belangstellenden.







 

Binnen in buurthuis Rosa konden nog meer foto’s bekeken worden , die weer veel oude herinneringen opriepen. De belangstelling was zo groot dat besloten werd een deel van de tentoonstelling een paar weken in het buurthuis te laten staan.

Manys

Op donderdag 29 november organiseerde Attifa in het Krachtstation in Kanaleneiland de presentatie van het boek Manys.

Attifa is een dagopvang voor Marokkaanse ouderen. Zij hebben in dit project de bezoekers verhalen van vroeger laten vertellen aan jongeren. "Manys, waar kom je vandaan" werd zo een ingang om mooie maar soms ook verdrietige verhalen te horen over de jeugd in Marokko, het vertrek en de start in een vreemd land.

Deze indrukwekkende verhalen zijn gebundeld in een boek dat deze middag uitgereikt werd aan de bezoekers van Attifa die meegedaan hebben in dit project.

Ook werd de trailer vertoond van de film die in het voorjaar klaar is. In deze film zien we een aantal bezoekers teruggaan naar plekken die veel betekend hebben in het leven dat ze in Nederland hebben opgebouwd. En dan komen de verhalen vanzelf weer boven.

Doordat de bijeenkomst bij de tentoonstelling "Hier ben ik thuis" werd gehouden, werd het een mooie middag vol herinneringen. Het project Manys is een samenwerking tussen Attifa, Verhalen van Verbinding, Altrecht en Cultuurhuis Kanaleneiland.






 

Afsluitingsfeest tentoonstelling 22 november 2018

 

Het was gezellig druk in de zitkuil van het Krachtstation Kanaleneiland bij de afsluiting van de tentoonstelling "50 jaar gastarbeiders Utrecht". Veel oude bekenden konden elkaar weer ontmoeten, die in de afgelopen jaren op de een of andere manier betrokken zijn geweest of een bijdrage hebben geleverd aan de tentoonstelling of de website. Een filmpje liet zien hoe vaak en op hoeveel verschillende plekken de tentoonstelling steeds is opgebouwd en zo een heel gevarieerd publiek bereikt heeft.


 

Ook heeft het bezoekers geïnspireerd thuis te gaan zoeken naar mooie foto’s en bijhorende verhalen om de geschiedenis van de migratie in Utrecht aan te vullen. Zo heeft de tentoonstelling nog meer te weeg gebracht dan de makers verwacht en gehoopt hadden.


 

Voor coördinator Ries Adriaansen was het nu tijd om te stoppen met het steeds weer vervoeren en opbouwen van de “zwarte domtoren” de blikvanger van de tentoonstelling. Om af te kunnen kicken ontving hij daarom een hanteerbaarder model, dat hem met beide benen op de grond moet houden.


 

Wethouder Mevrouw Linda Voortman sprak haar waardering uit voor het project en onderstreepte dat ook de gemeente grote waarde hecht aan het vastleggen en bekendmaken van dit deel van de recente Utrechtse geschiedenis.


 

Natuurlijk werden ook de vrijwilligers bedankt, want het is wel bijzonder dat zo’n groot project dat helemaal draait met vrijwilligers zolang kan blijven doorgaan. De tentoonstelling stopt, maar het project gaat nog verder met bv het blijven aanvullen van de website en het verzorgen van bijeenkomsten over het thema gastarbeiders/migratie op aanvraag van organisaties. Ook gingen er stemmen op om het vastleggen van de migratie van andere groepen in Utrecht zoals de Surinamers en Antillianen. Kortom een geslaagde avond met veel oude herinneringen, maar ook nieuwe plannen en ontwikkelingen.

Reünie Marokkaanse school Utrecht

Op zondagmiddag 22 oktober konden leerlingen en leraren van de Spaans- Marokkaanse school aan de Deken Roesstraat elkaar ontmoeten en vele herinneringen ophalen.

Door de actieve face- book pagina “ Marokkaanse school Utrecht” hebben al veel mensen weer contact gekregen met medeleerlingen en leraren van vroeger. Maar er was ook behoefte elkaar weer te zien en te spreken.

Deze reünie werd georganiseerd door enkele oud-leerlingen en de Projectgroep Tentoonstelling 50 jaar gastarbeiders stad Utrecht 1960 – 2010. In deze projectgroep zijn ook leerkrachten van de voormalige Marokkaanse school aan de Deken Roesstraat actief.

De Marokkaanse school Utrecht is een onderdeel van de geschiedenis van de gastarbeiders. Zo werd er tijdens een presentatie van foto's uit die tijd druk gediscussieerd over het wel en wee van leerlingen en leerkrachten die in die tijd 1973 tot 1983 hun weg moesten vinden in een geheel nieuwe situatie. De leerkrachten zochten naar nieuwe methodes en lesmaterialen, maar ook naar de juiste omgang met de kinderen en hun ouders. De leerlingen moesten wennen aan een nieuwe omgeving, maar ook aan een nieuwe rol als kind dat vaak al snel beter Nederlands sprak dan de ouders en daardoor heel veel extra taken en verantwoordelijkheden kreeg. Maar gelukkig kon er genoeg gelachen worden bij het ophalen van herinneringen.

 



 





 

Visionairen

Samenwerking met het project de emigratie generatie

Dinsdag 26 september werd in het Utrechts Archief de kick-off gehouden van het project “de emigratie generatie”. In dit project gaan leerlingen tussen 10 en 14 jaar oudere migranten interviewen en hun verhalen op een eigentijdse manier presenteren en bewaren .

Een project dat veel raakvlakken heeft met onze website. Zo konden we in een van de workshops laten zien hoe het opsporen van migrantenverhalen in zijn werk kan gaan en met de deelnemers bespreken wat het belang is voor de verschillende generaties om deze verhalen te bewaren.

Scholen kunnen zich in schrijven voor dit project. Meer informatie kunt u vinden op de website  www.emigratiegeneratie.nl/
of mail of bel Saskia Derks: saskia@vanvroegervoorlater.nl en 0643045043

De tentoonstelling was te zien vanaf 20 mei tot 1 juli in de bibliotheek Zuilen



 

Tentoonstelling naar Centrale Bibliotheek op de Oude Gracht (23 april - 8 mei 2017)

Na een korte presentatie tijdens de culturele zondag van 23 april was de tentoonstelling nog twee weken te zien op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek op de Oude Gracht.

Ook werd op zondagmiddag 23 april onze film "Hier ben ik thuis" gedraaid op het filmfestival georganiseerd door "Cultuur in Oost" op het university college. Voor meer informatie zie www.cultuurinoost.nl

Wijkkrant Wittevrouwen besteedt aandacht aan geschiedenis van de gastarbeiders in de wijk.

 


Klik op de foto om het artikel te lezen


 

Facebook groep actief rond geschiedenis van de Marokkaanse School.

Geïnspireerd door onze website heeft Nordin Tallih een facebookpagina geopend   "Marokkaanse School Utrecht" waarop oud-leerlingen en oud-leerkrachten van deze school foto's en herinneringen delen.

 

Ze hebben al bijna 150 volgers en veel mensen die elkaar uit het oog waren verloren  hebben weer contact gekregen. Veel oude foto's komen boven water, waarbij de oud directeur Jan de Crom ook een actieve rol speelt. Er wordt zelfs overwogen in 2017 een reünie te organiseren.

 

Tentoonstelling was te zien in Nieuw Welgelegen.

De tentoonstelling was op uitnodiging van sportvereniging Ladyfit verhuisd naar de hal van het gebouw "Nieuw Welgelegen" op de Grebbeberglaan 3 -13. ( Vlakbij Kanaleneiland en Oog en Al)

Ladyfit is een vereniging die vooral vrouwen met verschillende culturele achtergrond mogelijkheden wil bieden om in een vertrouwde omgeving te sporten. Zij viert nu haar tien jarig bestaan en wilde door de tentoonstelling haar medegebruikers van dit grote gebouw iets laten zien over de geschiedenis van de gastarbeiders in Utrecht.


Tentoonstelling was te zien in zorgcentrum Rosendael

 Tot 20 november 2015 was de tentoonstelling te zien in zorgcentrum Rozendael op de Indusdreef 5 in de wijk Overvecht in Utrecht.






 

Gastarbeiders project in Gevangenis Nieuwegein

De tentoonstelling heeft een belangrijke rol gespeeld bij het project gastarbeiders in Nederland dat gedurende 2 weken heeft gedraaid in de gevangenis in Nieuwegein.

Door een bezoek aan de tentoonstelling die opgesteld was in de sportzaal en verschillende workshops en bijeenkomsten werd het thema op verschillende manieren belicht.

RTV Utrecht heeft van dit projekt het volgende filmpje gemaakt.


 

Op bezoek bij Attifa zorg in Kanaleneiland

De tentoonstelling "Hier ben ik thuis" heeft enkele maanden onderdak gekregen bij stichting "Attifa zorg" in hun gebouw op de Amerikalaan 109 in Kanaleneiland.

"Attifa zorg" zet zich in voor een passende opvang voor oudere Marokkanen en voorlichting en ondersteuning aan hun mantelzorgers.

De tentoonstelling was zo helemaal thuis bij de eerste generatie gastarbeiders. Ook hebben enkele schoolklassen uit kanaleneiland daar de tentoonstelling bezocht.

Tentoonstelling was in bibliotheek Kanaleneiland.

 

Merdan Mutlu en zijn zoon Aydocan Mutlu bezochten de tentoonstelling In de bibliotheek in Kanaleneiland. Tot hun grote verrassing zien ze hun eigen verleden in Lombok terug op de foto's.

 

Tentoonstelling in bibliotheek Overvecht

In november en december 2014 heeft de tentoonstelling gestaan in de bibliotheek Overvecht. We hebben daar veel leuke, verrassende en soms ook kritische reacties gehad. Veel mensen hebben het kaartje van de website meegenomen om thuis nog meer over het onderwerp gastarbeiders te gaan bekijken. Ook "U in de Wijk Overvecht" bezocht de tentoonstelling en maakte daar dit filmpje.

Tentoonstelling 50 jaar gastarbeiders in bibliotheek Overvecht


 

Utrechtse migrantenarchieven openbaar

De samenwerking tussen de werkgroep 50 jaar gastarbeiders Utrecht en het Utrechts Archief leidt tot mooi resultaat. Het materiaal dat overgedragen is aan het Utrechts Archief is door hen bewerkt en nu opengesteld voor het publiek. Op de website van het Utrechts Archief kunt u de twee nieuwe archieven inkijken.

Utrechtse migrantenarchieven openbaar

Het Utrechts Archief verzamelt Utrechtse migrantenarchieven, om ze ter beschikking te stellen aan het publiek. De archieven van de Stichting Bijstand Buitenlandse Werknemers (1964-2005) en de Associatie Marokkaanse Migranten Utrecht (1979-2005) zijn sinds 15 december door iedereen in te zien. Dit project was mede mogelijk door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Van Baarenstichting.

In 1960 kwamen de eerste gastarbeiders naar Utrecht om te werken bij bedrijven als Demka, Werkspoor, Bredero Beton en Nedal. Van een aantal van deze bedrijven beheert Het Utrechts Archief het historisch bedrijfsarchief, dat veel worden geraadpleegd voor onderzoek naar buitenlandse werknemers. In 2011 startte Het Utrechts Archief een project om migrantenarchieven te verwerven. Dat heeft geleid tot de verwerving van een aantal belangrijke archieven. In de nabije toekomst komt daar nog materiaal bij van de Griekse vereniging Anagennisis, de Joegoslavische Vereniging ‘29 Novembar', de Italiaanse Comunita Organizzata Italiana en de Spaanse vereniging Miguel Hernandez. Naast grote archieven komen er ook veel 'losse aanwinsten' binnen, zoals documenten van particulieren, foto's, paspoorten, schriftjes, tekeningen en verslagen. Een aantal voorbeelden:

  • schrift met solidariteitsverklaringen tijdens de hongerstaking van acht Turkse werknemers van het Utrechtse kledingsorteerbedrijf Kaptein in 1983;
  • fotoalbum van Ans Kits, hoofdleidster op De Kleuterdrempel, met veel kinderen van gastarbeiders;- overzicht met 'noodkopers': lijsten voor de aankoop van noodwoningen voor migranten in samenwerking met de gemeente;
  • foto's Spaanse communie in de Catharinakathedraal.

 

Belangrijk sociaal erfgoed

Het Utrechts Archief beheert ruim 27 kilometer aan archieven over de stad en de provincie Utrecht. Naast overheidsarchieven worden er ook particuliere archieven opgenomen, waarbij de 'nieuwe Utrechters' nog zwaar ondervertegenwoordigd zijn. En dat terwijl ruim 30% van de bevolking in de provincie van niet-Nederlandse afkomst is. Met de overdracht van migrantenarchieven wordt Utrechts maatschappelijk en sociaal erfgoed veiliggesteld en het beeld van een veranderende maatschappij vastgelegd. De nieuwkomers van toen zijn de inwoners van nu. De gastarbeiders zijn onderdeel van onze gezamenlijke Utrechtse geschiedenis en horen daarom ook thuis in Het Utrechts Archief.

 

Leerlingen ROC Midden Nederland werken als stagiare.

Leerlingen van het ROC Midden Nederland werken als stagiaire mee aan de tentoonstelling "Hier ben ik thuis". Zij zullen activiteiten organiseren bij de verschillende bibliotheken waar de tentoonstelling dit jaar te gast is.

 

Nieuwe stap in de samenwerking met het Utrechts Archief.

Stap voor stap worden materialen die verzameld zijn door de werkgroep 50 jaar gastarbeiders Utrecht overgedragen aan het Utrechts Archief. Daarvoor is door een archief medewerker een selectie gemaakt uit o.a het archief van de Stichting Buitenlanders, Miu en het Ammu. De gerangschikte mappen werden in mei 2014 overgedragen aan het archief, waar ze nu verder gedigitaliseerd worden en een plaats krijgen in de geschiedenis van Utrecht. Hierna zullen ook nog archieven van diverse zelforganisaties, vrijwilligers organisaties zoals kerk en buitenlanders, werkgroep internationaal beleid, en van individuele personen bewerkt worden.

 

Ries Adriaansen draagt de materialen over aan Roosje Keijzer Medewerkster van het Utrechts Archief.
 

50 jaar gastarbeiders werkt samen met sportclub Nieuw Utrecht.

Voetbalclub Nieuw Utrecht heeft zijn roots liggen bij de eerste voetbalelftallen van Turkse gastarbeiders. Hoewel iedereen nu welkom is bij de club, zijn ze wel trots op hun Turkse afkomst.
Daarom werken ze nu samen met de werkgroep 50 jaar gastarbeiders om de geschiedenis van de Turkse voetbalclubs in Utrecht vast te leggen. Op 17 Mei werd een kleine tentoonstelling over dit thema geopend tijdens de reünie, die gehouden werd tijdens het veteranen- en jeugdtoernooi in sportpark Rijnvliet in Leidsche Rijn/de Meern.

 

De bezoekers konden aan de hand van oude foto’s en krantenartikelen in de nieuwe kantine herinneringen ophalen aan al die wedstrijden die in de afgelopen 50 jaar door Turkse voetballers gespeeld zijn. Zo was er van 1968 tot 1976 een aparte competitie voor gastarbeidersclubs met de finale in het Galgenwaard stadion! In september worden er “fotoboekenbijeenkomsten” in de kantine georganiseerd waarbij mensen hun eigen oude foto’s kunnen meebrengen en verloren foto’s weer bijbesteld kunnen worden. Voor meer info over de gastarbeiders voetbalclubs klik hier
 

Tentoonstelling weer te bekijken op ROC Midden Nederland

 

In oktober 2013 is een nieuwe groep leerlingen van het ROC Midden Nederland aan de Vondellaan begonnen aan hun stage.

Zij zullen de tentoonstelling “Hier ben ik thuis” presenteren aan mede leerlingen en ouders van de school. Ook kunnen ze andere groepen van buiten rondleiden in de tentoonstelling.

Om zich te verdiepen in de geschiedenis van de gastarbeiders maken ze interviews voor de website.

Wat is hun motivatie om aan dit project mee te doen?
 

 

Ik ken mensen die gastarbeider zijn geweest, ik wil er meer over weten en leren presenteren. Ik wil anderen vertellen dat Nederland deels dankzij de gastarbeiders is geworden hoe het nu is. Dat stuk geschiedenis mag niet vergeten worden.
Ik wil leren voor grote groepen te staan. Ook vind ik het belangrijk dat mensen weten dat Nederlandse bedrijven naar die landen toe zijn gegaan om daar mensen te vragen voor werk in Nederland.
Het onderwerp inspireert me, ik wil me er graag in verdiepen. Ik wil leren goed te kunnen interviewen en te presenteren.
Ik doe mee omdat mijn opa een gastarbeider was. Ik wil anderen vertellen hoe het echt ging. Hoe het kwam dat er gastarbeiders zijn gekomen. Want de meesten zien dit als negatief terwijl het 100% positief is.
Bij dit project leer je veel over gastarbeiders, hoe ze in het land zijn gekomen en hoe het is om in een ander land te werken. De gastarbeiders hebben veel voor het land gedaan en worden op een vervelende manier hiervoor bedankt. Er zijn veel vooroordelen zoals “’terug naar je eigen land” Ik wil mensen graag leren er anders tegenaan te kijken. We zijn tenslotte allemaal mensen. We vinden het allemaal belangrijk om op basis van onze verschillende waarden en normen gerespecteerd te worden. Dat is wat we de samenleving van “nu” moeten gaan leren, ongeacht welke cultuur of religie je ook hebt.
Er zijn vaak misverstanden over gastarbeiders, daarom zou ik er graag mensen meer over vertellen. Ik wil goed leren presenteren. Ook zou ik meer willen leren over de verschillende afkomsten van gastarbeiders. Ik had me al verdiept in de geschiedenis van de gastarbeiders omdat ik dat interessant vond , maar ik heb nu echt ontzettend veel nieuwe dingen geleerd.

 

Interview met Shauna Plompen, begeleidster van het project.


- Wat doen jullie? En waarom op het ROC?
7 Studenten van de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening hebben als taak om de tentoonstelling ‘Hier ben ik thuis’ aan zoveel mogelijk mensen te laten zien. Aan de hand van de tentoonstelling leiden zij een discussie (of een andere werkvorm om het onderwerp bespreekbaar te maken), zodat de kijkers echt aan het denken gezet worden over gastarbeiders. Wat voor mening hebben zij over gastarbeiders?

De tentoonstelling is in het leven geroepen om te voorkomen dat dit mooie stukje geschiedenis van Utrecht verloren gaat.
Dit project wordt op het ROC MN uitgevoerd omdat het ROC MN bekend staat om zijn multiculturele doelgroep. Er zitten veel studenten op waarvan ouders of grootouders gastarbeider zijn geweest! De studenten kunnen zich hierdoor identificeren met het onderwerp. Ook kan de tentoonstelling wellicht aangevuld worden met nieuwe informatie vanuit de studenten.

De afdeling Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening is gekozen omdat de studenten op deze opleiding te maken krijgen met gastarbeiders in het werkveld.

- Waarom zet je je in voor dit project?
Ik ben docent omgangskunde in opleiding op het ROC Midden Nederland. Het thema spreekt mij erg aan omdat ik niet heel veel weet van gastarbeiders. In mijn beroep als docente, zal ik te maken krijgen met studenten met verschillende achtergronden. Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij de leefwereld van mijn studenten. Mij verdiepen in dit onderwerp zal mij daarbij helpen.

- Wat wil je leren?
Allereerst wil ik graag leren hoe het voor gastarbeiders is geweest om naar Nederland te komen. Hoe hebben zij het ervaren om hier vanaf nul te moeten beginnen? En hoe hebben zij het Nederlandse volk tezijnertijd ervaren?
Daarnaast vraag ik me ook af hoe het nu voor ze is, nu ze hier al jaren wonen. En is er iets wat de Nederlanders voor ze had kunnen doen, om het makkelijker te maken om te integreren in Nederland?

- Wat wil je anderen vertellen over het thema?
Ik wil een positief licht schijnen op de komst van de gastarbeiders. Ik merk dat er veel weerstand is tegen allochtonen in zijn algemeenheid, gastarbeiders behoren daar ook toe. In de politiek lijken ze niet uitgesproken te raken over het onderwerp en dat allemaal in negatieve zin.

Ik wil anderen graag informeren over de voordelen van gastarbeiders. Ook wil ik ze bekend maken met hoe het voor de gastarbeiders is hier in Nederland. We leven in een multiculturele samenleving. Ik vind dat we elkaar moeten leren respecteren, als we goed met elkaar om willen kunnen gaan. Een ieder op de hoogte brengen van hoe het voor de gastarbeiders is om hier te zijn, zal misschien empathie oproepen en daardoor wat meer tollerantie.

- Wat vind je tot nu toe van het project?
Tot nu toe ben ik erg blij dat ik de kans gekregen heb om dit project te doen met 7 studenten van het ROC MN. Het is erg leuk om persoonlijke verhalen te horen van gastarbeiders. Ook heb ik van de meiden in de groep veel geleerd over de Marokkaanse cultuur. Het is een project dat uitnodigt tot veel discussies, je raakt er niet over uitgesproken! De manier waarop verschillende mensen kijken naar dit thema vind ik enerverend en ook ik leer daarvan!


Als u met een groep de tentoonstelling op het Roc op de Vondellaan wilt bezoeken kunt u contact opnemen met Ries Adriaansen of Maria Drewes.
E-mail: adriaansenries@gmail.com
Telefoon: 030 2712232

Tentoonstelling gastarbeiders aanwezig op het Molenpark feest in Lombok.

Op zondagmiddag  16 september 2012 stond een mobiel deel van de tentoonstelling in de grote tent van Kosmopolis Utrecht . In het Molenpark  wijk Lombok Utrecht.  Ter viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije.






 
 

Bijeenkomsten

Reünie Marokkanen op 10 juni 2012

Klik op de foto voor een verslag

 

Reünie Spanjaarden op 23 oktober 2011

Klik op de foto voor een verslag

 

 

Reünie Grieken op 11 december 2011

Klik op de foto voor een verslag

 

Reünie Italianen op 6 november 2011

Klik op de foto voor een verslag

 

Reünie Joegoslaven op 4 december 2011

Klik op de foto voor een verslag

Bijeenkomst op Het Utrechts Archief.

Op 15 december heeft op symbolische wijze de werkgroep van de tentoonstelling “Hier ben ik thuis” een deel van haar verzameling overgedragen aan Het Utrechts Archief. In een feestelijke bijeenkomst hebben mensen van de zes nationaliteiten waarvan materiaal verzameld is, toegelicht waarom bepaalde foto’s of documenten een plaats verdienen in de gastarbeidersgeschiedenis van Utrecht.



 Deze documenten zijn verzameld voor en tijdens de tentoonstelling en geven een beeld van de komst en verblijf van de gastarbeiders vanaf 1960. Met de opname van deze documenten wil Het Utrechts Archief bevestigen dat de nieuwkomers van toen de stadsgenoten van nu zijn. Daarmee zijn ze onderdeel geworden van de gezamenlijke geschiedenis van de stad Utrecht. Tijdens de presentatie bleek weer hoe waardevol het is de persoonlijke verhalen van de eerste gastarbeiders te horen en vast te leggen en deze in te passen in de veranderingen die de laatste 50 jaar in Utrecht hebben op vele terreinen hebben plaatsgevonden. Veranderingen in het werk, het wonen, scholen, sport en het culturele leven.
Burgemeester Wolfsen onderstreepte het belang dat iedereen zich in Utrecht “thuis” zou kunnen voelen. Als voorzitter van het bestuur van Het Utrechts Archief was hij blij met deze vervolgstap op de tentoonstelling. Ries Adriaansen overhandigde hem en Saskia van Dockum, directeur van Het Utrechts Archief symbolisch de eerste foto serie. De komende maanden zal nog veel materiaal van de tentoonstelling naar het archief verhuizen.
De tentoonstelling is nu voor het algemene publiek gesloten. Wel kunnen groepen op afspraak , films en fotoseries bekijken. Een kleine ruimte van de tentoonstelling op de Bemuurde Weerd westzijde 5 blijft voorlopig beschikbaar . Ook kunnen vrijwilligers van de werkgroep de films in scholen, buurthuizen, moskeeën of bij andere bijeenkomsten vertonen. De website blijft in de lucht en zal steeds aangevuld worden met nieuwe verhalen, filmpjes en foto’s. Het verzamelen van materialen gaat nog door. Het project is nu een nieuwe fase ingegaan.